Wilde orchideeën

Moeraswespenorchis. 

Bijenorchis. 

Steenrode orchis. 

Vleeskleurige orchis. 

Brede orchis.

Rietorchis.

Rietorchis. ( Albiflora of Witbloemig ) 

Gevlekte rietorchis. 

Gewone rietorchis. 

Brede wespenorchis.

Grote keverorchis 

Dactylorhiza - Handekenskruid speciaal.

 

      Moeraswespenorchis                                    Marsh helleborine       Epipactis palustris

Deze Orchis  wordt alleen bestoven door Wespen, vandaar de naam Wespenorchis.

Net als bij de Brede wespenorchis is de bloem van de Moeraswespenorchis aantrekkelijk voor Wespen. De fijne geur afgegeven door lokstoffen trekt Wespen aan. De Wesp probeert met de bloem te paren en daarbij krijgt hij een plakkerig stuifmeelklompje op zijn kop. Bij de volgende bloem blijft dit  ‘plakken’ en zo vindt de bestuiving plaats voor de Moeraswespenorchis.

De bloeiperiode valt in Nederland van begin juni tot augustus. Het is een bloemtros met overhangende bloemen die aan een paars steeltje zitten.  De buitenste 3 bloembladen zijn rose-bruinig, De 2 binnenste bloembladen zijn wit met rose aders, De bloemlip is rondachtig aan de rand golvend/gekarteld en wit  en bij de voet een gele vlek. 

De plant heeft een netwerk van wortelstokken, waardoor er vaak veel planten op een plek groeien.  

De plant wordt zo’n 20 tot 65 centimeter hoog. Is overblijvend  (meerjarig).   Het zaad wordt in september-oktober door wind of water verspreid.

De Moeraswespenorchis  is  in Nederland vrij zeldzaam, maar op een aantal locaties zoals kalkmoerassen, vochtige duinvalleien en in gebieden waar basisch of kalkhoudend grondwater voorkomt, samen met de ideale bodemsamenstelling  komt de soort in  grote aantallen voor.

                   Bijenorchis                                                          Bee Orchid         Ophtys apifera

Deze Orchis wordt Bijenorchis genoemd omdat de onderlip op een Bij lijkt. . De Bijenorchis is een uitzondering in het geslacht Ophrys omdat de bloemen zich bijna altijd zelf bestuiven

 De andere soorten uit het geslacht Ophrys zorgen ervoor dat ze op een vrouwtjes Bij, Hommel of Wesp lijken en zelfs zo ruiken zodat een mannetje met de bloem gaat paren. Hierbij krijgt de bestuiver stuifmeel op zijn kop en neemt deze mee naar de volgende bloem.

De bloeiperiode valt in Nederland van begin juni tot half juli. De bloemtros bevat meestal 4-8  bloemen. De bijenorchis is tegelijk ook de Nederlandse orchidee met de grootste bloemen. De plant wordt 20-50 cm hoog. De zaden van de Bijenorchis zijn in de maanden augustus-september rijp. Deze worden met name door de wind verspreid.

Bijenorchis is vrij zeldzaam en kwam vooral voor in kalkgraslanden in Zuid-Limburg, maar wordt de laatste tijd in ook in het westen van Nederland steeds meer gezien. Hier groeit deze orchidee in wegbermen, langs sloten en op industrieterreinen.

De zaden van alle orchideeën zijn zo klein dat ze geen reservevoedsel bevatten en deze zijn voor de ontwikkeling daardoor afhankelijk van een wortelschimmel  voor het toevoeren van water en mineralen. De Bijenorchis bloeit soms niet elk jaar, zodat het aantal bloeistengels in een populatie van jaar tot jaar sterk kan schommelen of een kleine populatie zelfs verdwenen lijkt te zijn. Er zijn dan wel bladrozetten, maar die vallen tussen de hoge vegetatie in de zomer niet erg op.

.

       Steenrode orchis 

Dactylorhiza incarnata subsp. coccinea  -   Early Marsh-orchid

 

De Steenrode orchis  is een ondersoort van de Vleeskleurige orchis.

Deze ondersoort werd in 2009 ontdekt door één van de leden van de Werkgroep Europese Orchideeën (WEO) van de KNNV. Na onderzoek is geblekendat in het kustgebied meerdere groeiplaatsen zijn met Steenrode orchisen . Waarschijnlijk is deze orchis sinds 2001 -en mogelijk een aantal jaren daarvoor- in ons land gekomen. Dit zijn de eerste meldingen op het vasteland van Europa.Tot die tijd werd gedacht dat de plant alleen op de Britse eilanden voorkwam.

De Steenrode orchis onderscheidt zich van de vleeskleurige orchis onder andere door de Dieprode/Donkerroze tot steenrode bloemen met naar achteren geslagen zijlobben van de bovenlip en opvallend lange, uitstaande schutblaadjes, in een aar.
Stengel stevig, hol, tot 15 cm hoog. Bladeren lichtgroen, breed zwaardvormig, stengelomvattend, met gave rand.  Groeit op kalkrijke bodem.  Bloeitijd mei - juni.

Voorkomen: Zeer zeldzaam hoofdzakelijk in kustgebieden en duinen, in vochtige valleien.. In de schraal begroeide duinvalleien zijn de plantjes relatief klein; door de felrode kleur vallen ze echter sterk op.   Zeer zeldzaam. !

# De Vleeskleurige orchis heeft vaak een vollere bloeiwijze. Omdat de vleeskleurige orchis erg variabel is, zijn de verschillende ondersoorten moeilijk uit elkaar te houden.

Handekenskruid spec. Dactylorhiza spec.

Deze Orchid is een geslacht van planten uit de orchideeën familie ( Orchidaceae ) 

Deze Orchis zijn groenbladige, paars, roze, rode of gele en bij uitzondering witbloeiende, veelbloemige orchideeen. De bladeren zijn al dan niet gevlekt, langwerpig tot breed langwerpig.

Handekenskruid geldt als een moeilijk geslacht met veel kruisingen ( hybriden)  Er zijn ruim 12 hybriden  in Belgie en Nederland.  Waar meerdere soorten bijeen staan is er meer de kans op hybridisatie.

Deze Orchis kan pas na goed onderzoek gedetineerd worden. 

Grote keverorchis - Neottia ovata.

De  "Grote Keverorchis" is zoals de naam het al zegt , is een grote orchidee. Aan de stevige lange stengel van deze plant zie je aan de onderkant 2 stevige ovale bladeren die tegenover elkaar staan. Deze bladeren lijken op die van de Grote Weegbree.

De keverorchidee heeft een lange tros geelgroene bloemen.   De onderlip van de bloem zijn lang en hangen naar beneden.

De Grote keverorchis is te vinden op redelijk vochtige en voedselrijke bosgrond, in loof en naaldbossen. Groeit vooral in de overgangszone van grasland naar bos. ( zomen en struweelranden )

Maak jouw eigen website met JouwWeb